Калитянська громада

Київська область, Броварський район

П Р О Т О К О Л № 2 засідання Ради регіонального розвитку Київської області

Дата: 18.03.2019 14:07
Кількість переглядів: 800

25 лютого 2019 року

16.00 година

м. Бровари, вул. Київська, 316,

зала ТРЦ «Термінал» (3 поверх)

 

ГОЛОВУВАВ:

Порошенко
Петро Олексійович

 

 

-

 

Президент України

ПРИСУТНІ:

за списком учасників

 

            • ДЕННИЙ
            •  

1. Вступне слово Президента України П.О. Порошенка.

2. Виступ Віце-прем'єр-міністра України - Міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України Зубка Геннадія Григоровича.                

3. Стратегія реалізації Плану перспективного розвитку Київської області на період 2019-2021 років.

4. Інвестиції та міжнародне партнерство у сфері агропромислового комплексу Київської області.

5. Децентралізація як основний інструмент розвитку міста.

6. Цифрові інструменти для розвитку туризму.

7. Заключне слово Президента України П.О. Порошенка.

 

Порошенко П.О. - Президент України наголосив на кардинальних змінах завдяки реформі децентралізації, навів приклад зростання місцевого бюджету Броварів з 360 млн до 1 млрд 328 млн гривень. Наголосив, що в рамках децентралізації місцевій владі були передані акцизи, частина інших податків, розширено податкову базу. Президент зазначив, що реформа децентралізації хоч ще і далека до завершення, але вона належить до числа тих, позитивні результати яких суспільство вже зафіксувало. Глава держави акцентував увагу на захисті більше 10 млн українців, які живуть в сільській місцевості.

Також повідомив, що надходження до бюджетів ОТГ Київської області у 2018 році в середньому збільшилися на 24%, що означає, зокрема, будівництво 17 сучасних амбулаторій у 11 районах Київської області та ОТГ. Президент навів приклад відкриття фельдшерсько-акушерського пункту зі службовим житлом в селі Боденьки Вишгородського району, першого в Україні енергоефективного фельдшерського пункту, який вдалося звести  менше ніж за рік.

Також Глава держави відмітив, що за п’ять років в дитячих садках області було створено 13 000 нових місць та зазначив, що на Київщині розвивається інклюзивна освіта, область стала одним із лідерів, тут діє 41 Інклюзивно-ресурсний центр для дітей з особливими потребами.

Президент України Петро Порошенко підкреслив, що запорукою продовження успішного розвитку України в цілому та конкретних регіонів є інвестиції та створення чіткого плану їх залучення у галузі, які є потенційними точками прориву для економіки. За його словами, серед таких напрямків:

  •  розвиток туризму, Київщина славиться знаковими історичними містами. Зокрема, Переяслав-Хмельницький - місто, яке має значний туристичний потенціал;
  • агросектор, за рахунок вдалого логістичного розташування в Київській області є унікальні можливості для переробної промисловості;
  •  IT-сектор, в Київській області є абсолютно пріоритетні напрямки розвитку. Глава держави акцентував увагу на створенні умов для ІТ-фахівців, створенні своїх українських стартапів;
  • також значний потенціал мають промисловість і індустріалізація, інфраструктурні проекти.

Глава держави резюмував, що інвестиції у ці сфери принесуть кошти для того, щоб створити високооплачувані робочі місця, відчутно підвищити рівень життя людей.

Петро Порошенко під час засідання Ради регіонального розвитку Київської області наголосив на значному потенціалі інвестування у розвиток аеропортів.

Акцентував увагу на активному розвитку аеропорту «Бориспіль»,                12,5 млн пасажирів було перевезено за 2018 рік. Наголосив, що розвиток інших аеропортів, створення унікальних можливостей для транзиту виправдають інвестиції у цей напрям.

Також було зазначено поступове набирання обертів і реалізація інвестицій в будівництво підприємств. Він зауважив, що відвідав новозбудований завод гарячого цинкування металоконструкцій ТОВ «Металогальва Україна» та додав, що інвестори підприємства задоволені умовами для роботи, які створені у Київській області.

Президент також зазначив, що голова Київської облдержадміністрації поінформував його про перспективи розбудови міжнародного аеропорту в місті Біла Церква, який сприятиме стратегічному розвитку Київської області та надасть можливість створити сотні нових робочих місць у Білій Церкві.

Глава держави наголосив, що Київська область третя в Україні за обсягом іноземних інвестицій. У рамках 44 інвестиційних проектів з 2014-го створено більше 110 тисяч робочих місць, працює шість індустріальних парків. Крім того, у Богуславському районі відкрито унікальний для сільської місцевості спортивний комплекс зимових видів спорту з льодовою ареною цілорічного користування. У Бориспільському районі запрацювали офісно-виставковий комплекс Mitsubishi та автосервісний центр «VolvoCar – Київ Аеропорт». У Бородянському районі зведено термінал для зберігання скрапленого газу. У Броварському районі введено в експлуатацію найбільшу сонячну електростанцію в області – першу чергу Димерської СЕС», - перерахував Глава держави.

Президент Петро Порошенко під час виступу на Раді регіонального розвитку Київської  наголосив, що монетизація субсидій і індексація пенсій є початком ефективних кроків у боротьбі з бідністю. Президент України нагадав, що було прийнято рішення про монетизацію субсидій, зокрема майже 215 тисяч домогосподарств у Київській області отримали субсидії на сплату вартості житлово-комунальних послуг.

Акцентував увагу на основних завданнях у боротьбі з бідністю – монетизація субсидій, збільшення та індексація пенсій. Президент повідомив про ретельне обговорення підтримки багатодітних родин, додавши, що сьогодні є ініціатива щодо виплати у розмірі прожиткового мінімуму на кожну третю і наступну дитину, що стимулюватиме зростання населення, підтримку родин і боротьбу з бідністю.

 

СЛУХАЛИ:

2. Виступ Віце-прем’єр-міністра України – Міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України Зубко Г.Г.

 

ВИСТУПАВ:

 

Зубко Геннадій Григорович

 

 

 

-

 

Віце-прем’єр-міністр України – Міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України

 

Зубко Г.Г. - Віце-прем’єр-міністр України – Міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України наголосив, що одним із основних завдань сьогодення є завершення формування об’єднаних територіальних громад. На сьогодні в Україні створено 878 ОТГ, що об’єднали 62% населення.

Віце-прем’єр акцентував увагу на тому, що реалізація Нового Освітнього Проекту почалася з Київської області, а саме з Путрівського НВК «Гімназія-загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів – дошкільний навчальний заклад». Наразі, в Україні реалізовано 300 подібних НОПів, а до кінця року ця цифра може зрости до 500.

В Україні та в Київській області зокрема, розвивається система інклюзивної освіти, створюється безбар’єрний простір для доступу до навчання дітей з інвалідністю. На даний час в Україні створено 800 інклюзивних центрів.

 

 

Зубко Г.Г. поінформував, що одним з показників якості життя населення є доступність до отримання якісних адміністративних послуг і в Україні створено мережу, до якої входить 779 центрів надання адміністративних послуг й планується її розширення.

Акцентував увагу на питанні запровадження телемедицини. В Україні розпочалося масштабне будівництво перших 517 нових сільських амбулаторій моно - та групової практики та за підтримки партнерів зі Світового банку розроблено хендбук – технічне завдання для запровадження в амбулаторіях телемедицини.

Віце-прем’єр-міністр Зубко Г. Г. поінформував про фінансову децентралізацію та перспективи, окреслені Президентом України з цього питання. У 2018 році власні доходи загального фонду місцевих бюджетів України склали 234 млрд гривень, на 2019 рік плануються надходження у сумі 291 млрд гривень, що надасть можливість в подальшій реалізації соціальних та інфраструктурних проектів. Збільшились обсяги надання бюджетної підтримки місцевим органам влади на розвиток громад та розбудову інфраструктури. Громади Київської області отримують підтримку у розмірі 1,3 млрд гривень.

Віце-прем’єр-міністр наголосив, що реформа децентралізації сприяє створенню реальних умов для всебічного розвитку територій, формування засад дієвого місцевого самоврядування. Запровадження реформ потребує ефективної організації системи управління, тому велику увагу необхідно приділяти навчанню майбутніх управлінців не тільки з більш загальних питань (міжнародні відносини, грантова діяльність), але й конкретних, що стосуються безпосередньо громади (сільське господарство, управління відходами та ін.).

Зубком Г. Г. були виокремлені перспективи розвитку Київської області у галузі ІТ-технологій. ІТ-парки можуть з’явитись в Броварах, Борисполі, Білій Церкві, Фастові, які будуть сприяти залученню інвестицій та створювати готовий продукт.

Віце-прем’єр-міністр зупинився на важливості вжиття на місцях заходів з енергоефективності, що є ключовим фактором енергонезалежності держави.

Монетизація субсидій, допомога соціально незахищеним громадянам є шляхом до відмежування комунальних підприємств від монополій.

Завершуючи виступ, Віце-прем’єр наголосив на необхідності продовження реформи децентралізації, прийняття відповідних законів для проведення майбутніх місцевих виборів та забезпечення стабільного розвитку держави у наступні 5 років.

 

 

 

 

 

СЛУХАЛИ:

3. Стратегія реалізації Плану перспективного розвитку Київської області на період 2019-2021 років.

 

ІНФОРМУВАВ:

 

Терещук

Олександр Дмитрович

 

 

-

 

 

голова Київської обласної державної адміністрації

 

Терещук О. Д. - голова Київської обласної державної адміністрації зазначив, що впровадження децентралізації на Київщині було одним з пріоритетних завдань.

Голова Київської обласної державної адміністрації проінформував про конкретні результати децентралізації та презентував відеоролик зі здобутками впровадження реформи.

Терещук О. Д. акцентував увагу на позитивній динаміці створення об’єднаних територіальних громад в Київській області, де зареєстровано 16, планується ще 63, впровадженні реформ в освітній та медичній галузях.

Голова Київської обласної державної адміністрації проінформував, що 17 амбулаторій будуть здані у першому та другому кварталі 2019 року і для них придбано 15 автомобілів. Багато зусиль було докладено для впровадження реформи освіти «Нова Українська Школа», сьогодні сформовано 40 опорних закладів освіти, відкрито 3 школи та 4 дитячих садочки. На Київщині створено 41 інклюзивний ресурсний центр, 404 заклади освіти з інклюзивним навчанням, започатковано створення мобільних інклюзивно-ресурсних центрів.

Звернув увагу на те, що 2019 рік в Київській області був оголошений Роком дитини і необхідності забезпечення 500 дітей-сиріт житлом, для чого в області планується будівництво малих групових будинків, 2 з яких вже будується і будуть здані вже в 2019 році, та придбання житла для дітей-сиріт.

Голова Київської обласної державної адміністрації наголосив на необхідності модернізації дорожньо-транспортної інфраструктури, будівництва Великої кільцевої дороги, що дасть поштовх для розвитку туризму та культури Київщини.

Також Терещук О. Д. звернув увагу, що серед основних напрямів розвитку в Київській області, є:

- забезпечення соціального захисту малозахищених верств населення, а також учасників АТО та їх сімей;

- створення сприятливих умов для розвитку бізнесу та залучення інвестицій;

- покращення екологічного стану області, створення ефективної системи утилізації твердих побутових відходів.

 

 

СЛУХАЛИ:

4. Інвестиції та міжнародне партнерство у сфері агропромислового комплексу Київської області.

 

ДОПОВІДАЛИ:

 

Аксель Дієкманн

 

 

 

 

-

 

 

власник видавницької групи Verlagsgruppe Passau (м. Пассау, Баварія),
інвестор ПАТ «УІФК-АГРО» с. Коржі Баришівського району

 

 

Аксель Дієкманн - власник видавницької групи Verlagsgruppe Passau (м. Пассау, Баварія) зазначив, що в Німеччині, Польщі та Чехії займається видавничою діяльністю, але в Україні сферою його діяльності є агропромисловий комплекс. Пан Аксель наголосив на зацікавленості в інвестуванні та плідній співраці в Україні.

 

СЛУХАЛИ:

5. Децентралізація як основний інструмент розвитку міста

 

ДОПОВІДАВ:

 

Дикий
Геннадій Анатолійович

 

 

-

 

 

Білоцерківський міський голова

 

 

Дикий Г.О. – Білоцерківський міський голова поінформував, що місто Біла Церква має Стратегію розвитку до 2025 року, що основана на плануванні майбутнього міста як індустріального і туристичного центру Київської області.

Міський голова акцентував увагу, що за період децентралізації в місті реалізовано близько 150 інфраструктурних проектів (будівництво, реконструкція, капремонт). Було реконструйовано та відремонтовано близько 11 садочків та 10 загальноосвітніх шкіл, 6 спортивних шкіл, побудовано 11 стадіонів на території шкіл (ще 4 будуть добудовані до кінця цього року), відкрито новий Територіальний центр надання соціальних послуг, де обслуговуються і отримують допомогу найвразливіші верстви населення, в минулому році запрацював новостворений інклюзивно-ресурсний центр.

Дикий Г.А. доповів, що в рамках загальнодержавної медичної реформи протягом двох років відкрито 5 капітально відремонтованих амбулаторій, які обслуговують близько 63 тисячі пацієнтів, закуповується сучасне медичне, яке дозволяє точніше поставити діагноз. У співпраці з благодійною організацією Хоф Шлютер на базі міської лікарні відкрито дві черги інсультного відділеня.

Білоцерківський міський голова поінформував про успішну реалізацію проектів з розвитку туристичної привабливості міста, такі як благоустрій пішохідних артерій, бульварів та створення нових рекреаційних зон. Налагоджена співпраця з Укрзалізницею, завдяки чому втілились в життя такі проекти, як перший автоматично регульований перехід та реконструкція шляхопроводу по Сквирському шосе, капітально ремонтуються дороги, по можливості з заміною комунікацій.

Дикий Г.А наголосив, що один із позитивних наслідків децентралізації – це розвиток громадянського суспільства і можливість безпосередньо впливати на міський бюджет. Проект «Громадський бюджет», яким передбачено самостійне керування певною частиною місцевого бюджету, забезпечуючи шляхом особистого голосування втілення певних визначених громадою проектів, що є значним важелем безпосереднього впливу на владу та методом прямої демократії в місті та дало змогу збільшити бюджет розвитку міста порівняно з 76 млн грн в 2015 році до 255 млн грн в 2018 році.

 

СЛУХАЛИ:

6. Цифрові інструменти для розвитку туризму.

 

ВИСТУПАЛИ:

 

Радевич Андрій

 

 

 

-

 

 

аналітик Google Ukraine

 

Омельченко Микола

-

місцевий експерт Google Ukraine

 

Радевич Андрій - аналітик Google Ukraine нагадав присутнім слова Президента України щодо стратегічних пріоритетів розвитку галузей економіки, зокрема розвитку ІТ та туризму.

Спікер акцентував увагу на перспективах сучасних ІТ-технологій, завдяки яким відкриваються можливості побувати в новому місці до його відвідання, зокрема, здійснити віртуальний тур до музею, історичної пам’ятки чи готелю.

 

Омельченко Микола – менеджер проектів Google Ukraine представив увазі присутніх відеоролик, в якому на прикладі готових проектів було продемонстровано розроблені віртуальні тури по підприємству «Запоріжсталь» (м. Запоріжжя), по історичній спадщині Т.Г. Шевченка в м. Каневі, Національному дендрологічному парку «Софіївка» в м. Умані.

Експерт наголосив на можливості зробити віртуальні маршрути у форматі відео 360 з використанням цифрових технологій, що дозволить повноцінно оцінити майбутній маршрут подорожі та допоможе подорожувати людям на інвалідних візках, а це в свою чергу заохотить туристів для відвідання Київщини.

 

 

 

 

ПРОТОКОЛЬНЕ РІШЕННЯ

за результатами  засідання Ради регіонального розвитку Київської області від 25 лютого 2019 року

 

1. Затвердити План перспективного розвитку Київської області на 2019-2021 роки.

 

2. При розробці регіональних цільових програм та програм соціально- економічного розвитку забезпечити врахування пріоритетів Плану перспективного розвитку Київської області на 2019-2021 роки.

 

 

Головам райдержадміністрацій,

міським головам

(міст обласного значення),

сільським, селищним, міським головам об’єднаних територіальних громад,

керівникам структурних підрозділів облдержадміністрації

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь